Συχνά, η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους στη δουλειά είναι πιο δύσκολη από την ίδια τη δουλειά. Αν και είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργεία της εταιρείας να υπάρχει επικοινωνία, συνεργασία και μικρές υποχωρήσεις από πλευράς των υπαλλήλων της, μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταφύγεις στο αφεντικό σου.
Εκεί όμως δημιουργείται και ένα δεύτερο πρόβλημα: Το πώς θα μεταφέρεις το πρώτο πρόβλημα που σε οδήγησε εκεί εξ αρχής. Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις –και το οποίο είναι αρκετά συχνό- είναι το να καταφύγεις στο αφεντικό για “δικαίωση” αμέσως μετά την αντιπαράθεση με τον συνάδελφο. Ή χειρότερα, αμέσως μετά την αντιπαράθεση -ενώ έχεις ήδη περάσει από αρκετές φουρτούνες- με τον συνάδελφο, όταν και νιώσεις ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Ο λόγος είναι απλός. Όχι μόνο βρίσκεσαι σε μια άσχημη συναισθηματική κατάσταση όπου δεν μπορείς να σκεφτείς ψύχραιμα, αλλά πιθανότατα θα έρθεις σε αντιπαράθεση και με το ίδιο το αφεντικό σου.
Πριν παραθέσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς να μεταφέρεις το πρόβλημα στο αφεντικό σου, είναι καλό να γίνει μνεία σε ένα από τα αποφθέγματα του Αριστοτέλη περί θυμού. Ο Αριστοτέλης λοιπόν, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις των πράξεων των ανθρώπων εν ώρα θυμού είχε πει πως “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.”
Εάν λοιπόν δεν σε διακατέχει απόλυτη σιγουριά ως προς την απόλυτη τήρηση των άνωθεν κριτηρίων, μην πας ποτέ με ταραγμένη ψυχολογία στο αφεντικό σου. Κατ’ ακρίβεια, η πρώτη συμβουλή είναι, μην πας στο αφεντικό σου. Προσπάθησε να λύσεις το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση του. Δες τα δεδομένα αντικειμενικά και εάν έχεις λάθος, αναγνώρισε το. Προσπάθησε να καταλήξεις σε μια εκεχειρία με τον συνάδελφο σου, μια συνθηκολόγηση με τα κατάλληλα φίλτρα ούτως ώστε να μην χρειαστεί να ξαναβρεθείτε σε φάση αντιπαράθεσης.
Εάν αυτό για τους οποιουσδήποτε λόγους δεν είναι δυνατόν και μια συνάντηση με το αφεντικό σου φαντάζει ως η μόνη λύση, τότε είναι σοφό να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι. Όπως προαναφέραμε, απέφυγε την άμεση συνάντηση αμέσως μετά την αντιπαράθεση. Timing is everything. Απέφυγε την συνάντηση ακόμη και την ίδια μέρα. Πάρε λίγο χρόνο, επεξεργάσου ξανά τα δεδομένα. Εάν ακόμη θεωρείς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε ξεκίνα να προετοιμάζεις την ομιλία σου. Προσοχή! Πρόσεξε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Ο λόγος σου πρέπει να είναι τόσο ξεκάθαρος ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευτεί.
Επίσης, ετοίμασε κάποιες λύσεις τις οποίες θα προτείνεις στο αφεντικό σου. Εκτός του ότι είναι πιθανόν οι λύσεις του αφεντικού σου να σε αφήσουν σε μια το ίδιο δυσάρεστη κατάσταση, οι υπάλληλοι που βρίσκουν λύσεις εκτός των προβλημάτων εκτιμώνται ιδιαιτέρως, γιατί δείχνουν ότι πραγματικά νοιάζονται για αυτό που κάνουν. Είναι σημαντικό ωστόσο να προηγηθεί μια ανάλυση ρίσκου – κέρδους. Εάν αυτό που ρισκάρεις να χάσεις είναι μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αυτού που έχεις να κερδίσεις, τότε ίσως να είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς.
Υποθέτοντας ότι όλα υποδεικνύουν στο να προχωρήσεις σε μια συνάντηση με το αφεντικό σου, τότε σιγουρέψου ότι όταν γίνει αυτή, όχι μόνο θα περιγράψεις το πρόβλημα με έναν ήπιο τόνο και ηρεμία θα χαρακτηρίζει τη γλώσσα του σώματος σου, αλλά θα κάνεις αναφορά και στο πως ακριβώς επηρεάζει τη δουλειά σου. Χρησιμοποίησε απτά επιχειρήματα. Μείνε μακριά από συναισθηματισμούς. Στη συνέχεια, πρότεινε τις λύσεις σου. Λύσεις οι οποίες είναι εφικτές από τη μία και δεν θα δημιουργήσουν νέο πρόβλημα από την άλλη. Έπειτα, ανέλαβε την ευθύνη εάν αυτό δεν δουλέψει όπως θα περίμενες.
Τέλος, άκουσε. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις κάθε λέξη από αυτά που θα σου πει το αφεντικό σου. Αν σου πει το πολυπόθητο ΝΑΙ, τότε αυτό μπορεί να συνοδεύεται με μερικές αποκλείσεις της αρχικής σου πρότασης, ή με προϋποθέσεις. Δεν θέλεις να χάσεις λέξη.
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης άκου ψύχραιμα, δείξε ότι καταλαβαίνεις ποια είναι τα δεδομένα της υπόθεσης και ευχαρίστησε για το χρόνο που σου αφιερώθηκε. Μπορεί να μην βγήκες από το γραφείο έχοντας κερδίσει το ΝΑΙ, έχεις όμως κερδίσει την συμπάθεια του ως υπάλληλος που θέλει να προσφέρει στην εταιρεία, την εκτίμηση του για την ώριμη αποδοχή της απόφασής του ως υφιστάμενος, και το σεβασμό του ως προς το πώς χειρίστηκες το θέμα.
Και να θυμάσαι, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μια αρνητική απάντηση τώρα, δεν σημαίνει ότι θα είναι αρνητική για πάντα. Ίσως χρειάζεται να σκεφτείς και να προτείνεις κάτι καλύτερο.